Verslag van het congres Rewriting Biography door Esmeralda Tijhoff

Op 19 oktober 2016 hield de werkgroep Biografie van het Tijdschrift voor Biografie een congres onder de titel Rewriting Biography. Sprekers waren onde andere Yvonne Hirdman, Thomas Etzemüller, Elisabeth Leijnse, Maaike Meijer, Myriam Erverard, Elisabeth Lockhorn, Pauline Micheels, en Jaap Bos. Verder was er nog een postermarkt en zeepkistevenementen.

De werkgroep Biografie werkt hard aan vernieuwende manieren om biografisch onderzoek vorm te geven en uit te voeren. Met als voorzitter prof. Mineke Bosch zit dat wel goed, zij trok dan ook samen met Rozemarijn van de Wal de kar van dit congres wat zich vertaalde in een bijzondere veelzijdigheid van het programma. Met vier gelauwerde biografen als hoofdsprekers, een masterclass en vier grote namen op de zeepkist die hun recente biografieën kwamen toelichten was de dag een trekpleister voor biografisch Nederland. Daarbovenop kwam nog de  biografenmarkt waar de wanden versierd waren met posters over lopende biografische projecten.

Biograaf Esmeralda Tijhoff was ook aanwezig. Zij deed verslag van de dag waarbij ze zich concentreert op drie debatten die naar voren kwamen: 1) de keuze die je als biograaf moet nemen over het naamsgebruik in je werk, 2) de keuze van welke terminologie je toestaat in je analyse, en 3) de keuze in hoeverre je ‘mag’ psychologiseren.

Lees hier het complete verslag van drs. Esmeralda Tijhoff.

 

 

congres rewriting biography 2016

 

20161019_142454

 

Leave a Reply

Required fields are marked*