Lezing van dr. Mariecke van den Berg over de representatie van transgender mensen in de media

Zondag 15 oktober presenteert dr. Mariecke van den Berg een lezing over de beeldvorming van transgender mensen in de media, waarbij zij stil zal staan bij de manier waarop etniciteit/ witheid daarin een rol speelt. Transgender mensen komen steeds vaker en positiever in het nieuws, maar dan wel als ze wit (en jong en Nederlands) zijn. Als het in de krant of op TV over trans mensen van kleur gaat, gaat het vaak over hen in een slachtofferrol, of over hen als ‘ongewenste’ niet-Nederlander, bijvoorbeeld trans vluchtelingen van kleur. Na de lezing volgt er poëzie en een documentaire over Angela Davis. Ook is er veganistisch eten verzorgt door Barriccoons Kitchen.

Het event wordt georganiseerd door Book-Café The Barricade, een openbare bibliotheek met een collectie gericht op anarchisme en linkse politieke werken dat elke maand geopend is in het ACU, Utrecht. Zij hebben een brede variatie aan titels in hun collecties bestaande uit boeken, tijdschriften en zines met onderwerpen als feminisme, marxisme, dekolonisatie, ecologisme, veganisme, kraken en DIY cultuur. Je kunt gratis lid worden en boeken lenen.

Book-Café The Barricade, gelooft dat zelf-educatie een cruciaal element is in de strijd voor sociale verandering. Daarom streven zij ernaar een ruimte te ontwikkelen waar dit mogelijk is. Ze organiseren daarom ook discussiebijeenkomsten, leesclubs, en gratis workshops.

Barriccoons Kitchen is een collectief tegen voedselverspilling. Zij willen dat iedereen  tegen redelijke prijzen een goede maaltijd kan krijgen. Barriccoons Kitchen vindt dat het meeste voedsel dat in onze samenleving wordt weggegooid, nog geschikt is voor consumptie en zijn dan ook pro Dumpster Diving en Freegan.

Klik hier voor de Eventpage op Facebook: www.facebook.com/events/1953466234895865

_____________________________

Programma

Locatie: ACU Voorstraat 71, 3512 AK Utrecht

 

BENEFIT CONCERT on Saturday 14th from 8pm

Introns – Riot Grrrl from Groningen
https://deintrons.bandcamp.com/releases

Persona Non Data – Crust Punk from Groningen
https://personanondata.bandcamp.com/

Marikit – Filipina hip-hop artist
https://soundcloud.com/marikittt

Entrance will be for donation!

===================================================
TALKS – STANDS – MOVIE on Sunday 15th from 2pm

Libraries from around the Netherlands (and abroad!) will be joining us on this day, a great chance to hear about their projects and experiences and to have a common discussion on the role of cultural activism in radical politics.
– Atalanta – Anarchist publisher from Utrecht
– Het Fort Van Sjakoo – Radical bookshop from Amsterdam
– L’Idea – Anarchist library from Rome
– Kelderuitgeverij – Anarchist publisher from Utrecht
– De As – Anarchist quarterly
More to be confirmed!

We’ll also have a talk hosted by MemoiresBureau on the representation of transgender people in the media and the role that ethnicity and whiteness have in influencing this representation.
After that we’ll be joined by Fenik Za for a poetry performance.

Of course at 7pm as usual there will be food by Barriccoons Kitchen.

We’ll finish with the screening of a documentary on Angela Davis.

Leave a Reply

Required fields are marked*